کلر(Cl)

گیاهان کلر (Cl) را به صورت يون (-Cl) جذب می کنند. این در واکنش های انرژی در گیاه فعال است.  قسمت اعظم کلر موجود در خاک ها از نمک به دام افتاده در مواد مادري زمين، رسوبات دریایی وفورانات آتشفشانی می آید. كلر به عنوان یک ریزمغذی طبقه بندي شده است كه براي تمامي گياهان و در مقادیر کم مورد نیاز است.

نکات تکمیلی

کلر در تنظیم تورژسانس برخی از گیاهان همراه با یون پتاسیم عمل می‌کند. این عنصر برای فتوسنتز ضروری بوده و نقش آن در انتقال الکترون‌ها از آب به کلروفیل می‌باشد. كلر نقش خود را عمدتاً بصورت یون كلر در پروسه‌هائی نظیر تنظیم اسمزی، سیگنالینگ سلولی، هوموستازی، جنبش روزنه، تکثیر و تمایز سلولی، جوانه زنی دانه ی گرده، تنظیم PH، بارگیری آوند چوبی، رشد لوله ی گرده و موازنه بار در گیاهان آلی ایفا می‌كند. معلوم شده است كه كلر برای شكستن مولكول آب در فتوسیستم مورد نیاز است.  كلر همچنین می‌تواند بطور غیر مستقیم و از طریق تنظیم اسمزی بصورت یك آنیون متحرك برای پتاسیم بر رشد گیاهی تاثیر بگذارد. افزایش رشد گیاه در اثر مصرف كلر، می‌تواند ناشی از تاثیر این عنصر در محدود نمودن بیماری ها، مانند لكه خاكستری برگ در كوكونات، پاخوره در گندم، پژمردگی كاكل در ذرت و سفیدك پودری در ارزن باشد. كاربرد كودهای حاوی كلر به سبزیجات چند روز قبل از برداشت، می‌تواند غلظت نیترات در بافتها را از طریق جایگزینی كلر با نیترات كاهش دهد و در نتیجه كیفیت تغذیه ای سبزیجات را بالا ببرد.

علائم کمبود کلر در گیاه

مانند ساير عناصر، علائم کمبود این عنصر از گياهي به گياه ديگر متفاوت است، پژمردگي نوک پهنک برگ و سپس سبز زردي، برونزه شدن و بافت مردگي متداولترين علايم کمبود کلر هستند. همچنين محدود شدن رشد ريشه همراه با ريشه‌هاي جانبي و ضخيم و کوتاه و سرچماقي شدن از ويژگي‌هاي کمبود کلر مي باشد. در جو ممکن است برگها به صورت لوله اي، و پيچيده طويل تر از برگهاي طبيعي و داراي رشد کمتر و نسبت به برگهاي طبيعي شکننده تر گردند. در سيب زميني رنگ برگها، سبز روشن شده و داراي ظاهري زبر و خشن مي شوند (با برآمدگي هاي عمودي در سطح بالايي). در درخت نارگيل با کمبود کلر، برگهاي پير زردرنگ و يا داراي پيسه (Mottling ) نارنجي مي شوند و نوک و کناره برگها خشک مي شود.

سمیت:
سمیت کلر مانند سمیت بر میباشد، نوک و حاشیه برگها سوخته می شود و در مسمویت های شدید بافت‌های مرده در نوک برگ در تابستان زیاد شده تا حدی که نصف یا بیشتر قسمت  انتهایی برگ می‌میرد. به دلیل شباهت بین مسمومیت کلر و بور تجزیه برگ در زمان بروز علائم قابل اهمیت است.
در بحث سمیت کلر با افزایش میزان این عنصر در آب آبیاری مسمومیت ایجاد میشود.  اما اگر عامل سمیت در خاک باشد با آبشویی میتوان اثرات آن را کم کرد.

فهرست